This is the second project for this site in a heritage conservation area in Marrickville, in Sydney’s Inner West. The first project was a substantial renovation to a house that was long past its use-by-date. The proposal provided the house with two living areas, five bedrooms, a study and extensively planted green roofs to the addition and the garage. Council granted development consent, but in the same letter they advised us that the site had recently been identified as flood affected.

A second design was needed, for an entirely new house. The number of rooms is the same as the first project, but with larger bedrooms and a new balcony overlooking Marrickville Park. In this version the clients requested the new house appear to be more traditional to suit the context, with face brickwork, slate roof and timber detailing. Levels of sound insulation required for the walls and windows are not traditional, but are necessary to deal with the aircraft noise.

In the words of our clients:

Peter was an integral partner in building our new home. Despite challenging design constraints, he worked patiently and collaboratively with us to design a liveable, practical and beautiful space. He listened to all our needs and was always able to suggest improvements or alternate designs so that we always felt we had a range of options to choose from. The new house looks fantastic and our friends (and even some passers-by) have complimented us on how it has improved the street, and our guests have all told us how much they love the space inside.

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest