The typical Federation semi-detached house placed the bedrooms at the front of the house and the service rooms at the rear; the living rooms are buried in the middle, with no connection to the rear yard.
For this project in McMahons Point, on Sydney’s Lower North Shore, the problem is typical of work in heritage conservation areas: how to add to the old building without detracting from the heritage streetscape and without affecting the neighbouring properties.
The new galley kitchen provides a transition between the old house and the new room. The addition is a living room arranged to address the garden, now an outdoor room. The pergola provides a transition between inside and out, as well as shielding views from the neighbours beyond.

In the words of our client:

Peter helped me select a nondescript house which with his skills and expertise had the potential to be light and bright and a great home to live in. Peter’s design fulfilled that vision and I now live in a home which also has a “wow” factor. Visitors regularly comment favourably on my home and the architectural features which Peter incorporated into the design.

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest